Coronacrisis geeft China AI-voorsprong – Robotboot in de Amsterdamse Grachten

1. Coronacrisis geeft China voorsprong in AI-race

Te midden van de pandemie neemt China het voortouw in de wereldwijde AI-race. Dat stelt Kai-Fu Lee, auteur van het boek AI Superpowers (must-read) , investeerder en voormalig AI-hoofd van Google en Baidu in een interview met Forbes. ‘Data is wat AI drijft, en China heeft meer data dan wie dan ook. Tijdens de pandemie heeft de VS weliswaar stappen geboekt qua voedselbezorging en mobiele betalingen, maar China heeft AI ingezet voor bron- en contactonderzoek, robots die lichaamstemperatuur meten tot aan drones die hele gebieden desinfecteren.’ De gegevens die deze toepassingen opleveren, worden gebruikt om betere producten en diensten te ontwikkelen. Een goed voorbeeld hoe het AI-viegwiel in de praktijk werkt. 

2. Deze autonome robotboot vaart door de Amsterdamse grachten

Het Nederlandse AMS Institute en onderzoekers van universiteit MIT hebben de handen ineen geslagen voor het ontwikkelen van een autonoom varende robotboot. De twee meter lange “Roboat” (goede naam) kan twee passagiers zittend vervoeren. Het drijvende platform vaarde ruim drie uur zelfstandig (video) door de Amsterdamse grachten om informatie te verzamelen en keerde heelhuids terug met een foutmarge van slechts 0,17 meter. De nieuwe versie is al in ontwikkeling: die zal 4 meter lang zijn en ruimte bieden aan 4 tot 6 personen.

3. NS zet kunstmatige intelligentie in om saai werk leuker te maken

Niet iedereen zal bij de term AI als eerste aan de NS denken, toch zet de organisatie vol in op het ontwikkelen van slimme tools met kunstmatige intelligentie. In het FD legt het bedrijf uit hoe ze met slimme assistent Sam het personeel ondersteunen bij mogelijke calamiteiten. Valt er een trein uit, dan maakt het system razendsnel een nieuw rooster voor alle betrokken conducteurs en machinisten. Best een klus, want bij één defecte trein op een traject, heeft effect op tientallen andere treinen die er niet meer langs kunnen. De planningsafdeling is voorlopig nog gewoon bemand, Sam ondersteunt alleen bij het maken van beslissingen. 

4. Zo gebruikt durfinvesteerder EQT Ventures AI om startups te scouten

Het vinden van de volgende unicorn (een privaat bedrijf dat meer dan één miljard dollar waard is) is niet eenvoudig. Vandaar dat het Zweedse investeringsvehikel EQT Ventures gebruik maakt van AI om kansrijke startups te selecteren. De tool genaamd Motherbrain heeft al geleid tot 7 investeringen. Motherbrain combineert datapunten over bedrijven, personen, markten en consumentengegevens uit een 40-tal bronnen en bundelt deze tot leesbare rapporten. Het grootse voordeel van Motherbrain is het filteren van startups met weinig potentie, zo kan het investeringsteam hun tijd effectief besteden. Deze bedrijven zijn al door de AI-ballotage gekomen: 

  • Peakon : software voor medewerkersbetrokkenheid
  • Handdruk : platform voor het zoeken naar een baan voor studenten
  • AnyDesk : extern desktopbedrijf
  • Warducks : mobiele AR / VR-gaming
  • Standard Cognition : AI-aangedreven kassa’s
  • Netlify: automatiseert het bouwen van websites
  • Anyfin: herfinanciering van leningen

4. AI-startup van de week: Dashmote

Met klanten als Coca-Cola, Unilever, Bacardi, Diaego en Heineken hebben de gebroeders Stefan en Dennis Tan een duidelijke product-market-fit gevonden voor hun bedrijf Dashmote. Wat ooit begon als beeldbank-aggregator is uitgegroeid tot een analyseplatform voor de food & beverage-industrie. Zo gebruiken ze machine learning om te achterhalen waar o.a. producten verkocht worden en waar marktkansen liggen. Omzetcijfers zijn niet publiek bekend, maar met een vette miljoenen-investering achter de hand en kantoren in de VS en China is de startup hard op weg naar werelddominantie. 

5. Voor de geeks: Deze drie open-source tools helpen je de bias uit data te halen

Dat data dikwijls bevooroordeeld is, is een bekend probleem. Gelukkig zijn er diverse tools beschikbaar die je helpen om inzicht te krijgen in mogelijke blinde vlekken. De Python-tool Deon, Google’s initiatief Model Cards en IBM’s AI Fairness 360 zijn open-source en gratis verkrijgbaar.  Voor de niet-techneuten heeft de Harvard Business Review dit verdiepende artikel gepubliceerd hoe je bias uit elke fase van het AI-ontwikkelingsproces haalt. 

7. En dan dit: South Park-makers bedenken deepfake tv-format

Deepfake-video’s komen geregeld negatief in het nieuws, een goed moment om er een satirische draai aan te geven moeten de bedenkers van South Park hebben gedacht. In de Youtube-serie Sassy Justice gaat de fictieve advocaat annex verslaggever Fred Sassy op onderzoek naar de gevaren van Deepfakes. Dat doet hij door interviews te houden met prominente Amerikanen als Al Gore, Ivanka Trump en Mark Zuckerberg. Zoals je kunt raden zijn deze interviews niet echt opgenomen, maar gemaakt middels deepfake-technologie. Het “interview” met Trump is een vermakelijke start – de serie wordt nu wekelijks aangevuld met nieuwe afleveringen. 

Verder in het nieuws:

🔮 Accenture heeft een uitgebreid rapport geschreven om de AI-aanpak binnen je bedrijf te professionaliseren. Gelukkig valt het op één A4’tje samen te vatten: definieer rollen, biedt voldoende trainingmogelijkheden, definieer processen en maak de mogelijkheden van AI voor iedereen begrijpelijk. Geen zin om te lezen? Er is ook een explainer video

💃 AI creëert indrukwekkende dans door te trainen op het 25-jarig oeuvre van de bekroonde Britse choreograaf en regisseur Wayne McGregor (video). 

🔍 Dit rapport van The Economist Intelligence Unit beschrijft de in zeven thema’s de business case van responsible AI. TLDR; Ethisch gebruik van AI biedt voordelen op het gebied van productkwaliteit, medewerkerstevredenheid, talent en qua voorbereiding op acquisitie en regelgeving.

📦 De supply-chain industrie heeft in de coronacrisis meer moeite om AI-projecten van de grond te krijgen. Grootste drempels zijn slechte datakwaliteit en organisatorisch geneuzel. 

🎨 AI is niet alleen maar een beta-vak, je zult ook deze negen soft skills moeten hebben, volgens Forbes. 

🇺🇸 Dit bedrijf helpt het Pentagon om fake news-campagnes op te sporen. Het systeem Primer kan in minuten, wat een menselijke analist uren zou kosten. 

👩‍⚖️ De advocatuur omarmt langzaam maar zeker AI. Relx en Wolters Kluwer spelen daar handig op in.

💰 De Nederlandse vestiging van het Amerikaanse camerabeveiligingsbedrijf Eagle Eye Networks zal flink profiteren van de recente investeringsronde van 40 miljoen dollar, zo schrijft het FD. Het bedrijf heeft klanten als Shell, Hilton en Domino’s Pizza.

🌍 Een algoritme heeft een belangrijke wiskundige puzzel gekraakt om onze wereld te begrijpen. Interessant leesvoer voor iedereen die op feesten en partijen graag praat over partiële differentiaalvergelijkingen.

🛎 Multi-miljardair Mark Cuban maakt nog eens 2 miljoen dollar vrij om AI te leren aan kansarme jongeren. 

🦸‍♂️ AI kan gebruikt worden om je merk een gezicht te geven, zo schrijft Customertalk. Bijvoorbeeld met tools als Synthesia of stem-synthesizers zoals die van David Beckham

🔥 Facebook’s AI-chef Yann LeCun is nog niet bijster onder de indruk van taalverwerker GPT-3. Tegelijk weet GPT-3 zijn mening verdacht goed samen te vatten

🦾 Pakketbezorger FedEx presenteert nieuwe AI-gestuurde robot voor kleine bestellingen – en die ziet er best leuk uit. 

1738 614 Remy Gieling

Remy Gieling

Remy Gieling is initiator van ai.nl, dagvoorzitter bij evenementen en webinars en spreker over de impact van kunstmatige intelligentie voor bedrijven en organisaties.

All stories by : Remy Gieling
Start Typing