Algoritme herkent covid-patiënt aan hoest – Paus bidt voor AI

1. Algoritme herkent covid-patiënt aan geluid

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een algoritme ontwikkeld dat covid-19 kan herkennen op basis van geluid. In de testfase wist het algoritme in 98,5% van de gevallen een infectie van het virus correct te voorspellen. Volgens de onderzoekers verandert de manier waarop je geluid produceert wanneer je covid hebt, zelfs als je nog geen symptomen merkt. Het algoritme werd getraind op 70.000 audiofragmenten en kan volgens de wetenschappers onder meer gebruikt worden om uitbraken op scholen en werk te voorkomen. 

2. Paus bidt voor AI

Ondanks zijn 83-jarige leeftijd is Paus Fransiscus goed op de hoogte van moderne technologie. In een speciale toespraak laat hij weten: ‘We bidden dat de vooruitgang van robotica en kunstmatige intelligentie de mensheid altijd zal dienen.’ In de video-opname benoemt hij de kansen van robotica, maar ook dat technologische vooruitgang geen echte vooruitgang is wanneer het bestaande ongelijkheden vergroot. 

3. Rechtszaak om ‘ontslag-algoritme’ van Uber

Een aantal voormalig Uber-chauffeurs naar de Amsterdamse rechtbank gestapt omdat ze onterecht door een algoritme zouden zijn ontslagen. Het bedrijf zou de chauffeurs geen uitleg hebben gegeven voor het ontslag, noch konden ze bezwaar maken. Algoritme of niet, uit dit artikel van NRC-journalist Stijn Bronzwaer blijkt dat ontslag bij het miljardenbedrijf überhaupt weinig eervol verloopt.

4. AI-Startup van de Week: Pacmed

Pacmed ondersteunt ic-artsen met geavanceerde data-analyse. De software adviseert onder meer wanneer patiënten wel of niet de intensive care kunnen verlaten. Een patiënt heeft zo’n dertigduizend datapunten waar per dag naar gekeken kan worden. Onder meer OLVG, LUMC, Erasmus MC en UMC Utrecht zijn klant. In een interview met De Volkskrant zegt mede-oprichter Willem Herter: ‘Wij willen de arts beter maken door technologie, maar denken niet dat technologie beter is dan een arts.’ Hoewel de naam afkomstig is van het spel Pac-Man, hebben de tools van het Amsterdamse bedrijf weinig (meer) met videogames te maken.

5. Voor de geeks: Gratis cursus Deep Learning met AI-held Yann LeCun

Altijd al de fijne kneepjes van Deep Learning willen weten? In een nieuwe e-learning neemt Facebooks AI-chef Yann LeCun en NYC-docent Alfredo Canziani je mee door de technische aspecten van neurale netwerken, GAN’s, RNN’s en transformers. Leuk voor de beta’s, pittige kost voor de alfa’s. Je begrijpt ineens waarom LeCun twee jaar terug de prestigieuze wetenschapsprijs de Turing-award heeft gewonnen. 

6. Must listen: Yuval Harari over kunstmatige intelligentie

‘Het is eigenlijk te gek voor woorden dat je niet weet wat de standpunten van politieke partijen zijn over de toekomst van kunstmatige intelligentie.’ Dat stelt historicus Yuval Harari In de nieuwste aflevering van de podcast Armchair Expert. De vraag zou volgens de Homo Deus-auteur ook gesteld kunnen worden over rechters: ‘Hun zaken zullen meer en meer gaan over AI en data-vraagstukken.’ Het interview kent verrassend veel leuke inzichten, het uur luisteren waard. Kom je alleen voor AI, dan kun je het best doorspoelen naar circa 45 minuten. 

7. En dan dit: Voetbalwedstrijd geruïneerd door algoritme

AI-gestuurde camera’s blijken moeilijk onderscheid te kunnen maken tussen een voetbal en een kale arbiter. Tijdens een voetbalwedstrijd in Schotland liepen de opnames van Iverness en Ayr United helemaal in de soep: in plaats van het spel filmde de computerregisseur voornamelijk close-ups van de haarloze lijnwachter. De – menselijke – commentator moest zich meerdere keren verontschuldigen. Voor de fans een vervelende bug, die waren door corona-maatregelen niet welkom in het stadion. 

Verder in het nieuws:

⚔️ De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt bedrijven nogmaals voor het gebruik van camera’s met gezichtsherkenning: ‘Wij begrijpen dat je als winkelier winkeldiefstallen wilt voorkomen, maar dat mag niet op deze manier.’

🏡 Het taxeren van huizen door een computermodel, zonder dat een taxateur langs komt, is vanaf volgend jaar verboden. Volgens critici zal het besluit van de Europese Bankenautoriteit onnodig miljoenen euro’s kosten. 

🔮 Futuroloog Jarno Duursma heeft een rapport geschreven over machines met verbeeldingskracht. Van deepfakes tot AI-gegenereerde kunst, het is vol met aansprekende voorbeelden.

📈 McKinsey schreef een iets taaier rapport over het opzetten van grootschalige AI-projecten binnen corporates.  

🇺🇸 Algoritmes scoren niet veel beter in het voorspellen van de Amerikaanse verkiezingen dan traditionele onderzoeksbureaus. 

🚔 Chipmaker Nvidia toont nieuwe software die auto’s veiliger moet maken. Safety Force Field (SFF) moet botsingen voorkomen door in real time te voorspellen of bijvoorbeeld geremd moet worden of gas bij gegeven. 

🎬 Google heeft middels AI een tool ontwikkelt dat webpagina’s omzet in video’s. Waarom je het zou willen gebruiken, wordt niet alleen niet helemaal duidelijk. 

🚗 Carlo van de Weijer en Maarten Steinbuch brengen eind november hun FD-columns over de toekomst van mobiliteit gebundeld uit in boekvorm getiteld ‘Vooruit’. 

💰Chinese autobedrijf Pony.ai haalt 267 miljoen dollar op, wordt nu gewaardeerd op meer dan 5 miljard dollar. 

🏆 Computable, podcast De Dataloog en de Hogeschool van Amsterdam gaan Dutch Applied AI Award uitreiken. Acht AI-bedrijven dingen mee naar de titel, maar welke het zijn is nog niet bekend. 

🍿 Kwartiertje te doden? Steven Fry legt in deze vermakelijke video nog een keer de basisprincipes van Quantum Computing en AI uit. 

1912 796 Remy Gieling

Remy Gieling

Remy Gieling is initiator van ai.nl, dagvoorzitter bij evenementen en webinars en spreker over de impact van kunstmatige intelligentie voor bedrijven en organisaties.

All stories by : Remy Gieling
State your query, human