Algoritme zet designwereld op zijn kop – Groningers willen veilig wielrennen met AI

1. OpenAI brengt ‘grafische GPT-3’ DALL·E uit

We zijn nog maar net bekomen van de kracht (en beperkingen) van tekstverwerker GPT-3, maar de algoritme-fabriek van OpenAI draait op volle toeren. Het lanceerde afgelopen week DALL·E wat op basis van tekst zelfstandig afbeeldingen genereert. Een slimme woordspeling op zowel Pixar-karakter WALL·E als kunstenaar Dali. Vraag het systeem om een avocadostoel te genereren, en voilà, zie hierboven het resultaat. MIT Technology Review omschrijft het als volgt: ‘GPT-3 bootst hoe mensen woorden gebruiken, DALL·E voorspelt wat we zien.’ Critici vragen zich af of het systeem echt nieuw werk bedenkt, of bestaande afbeeldingen van internet nabootst.

2. Drie miljoen euro groeigeld voor AI-scaleup Media Distillery

Het Amsterdamse bedrijf Media Distillery heeft een investering van drie miljoen euro ontvangen. De scaleup levert software voor beeldherkenning in video. Hiervoor analyseerde het bedrijf afgelopen jaar ruim 7,5 miljoen uur aan fragmenten, schrijft Computable. Media Distillery is in 2014 opgericht door Roland Sars en Geert Vos en heeft onder meer Telenet, Proximus en Eutelsat als klant. De technologie kan onder meer worden toegepast voor personalisatie van content en gerichte advertenties in streaming video.

3. TU Eindhoven introduceert nieuwe AI-masteropleiding

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) start een nieuwe masteropleiding dat zich richt op data science en artificial intelligence De studie DS&AI duurt twee jaar en volgens de website is het ‘de eerste en enige techniekopleiding in Nederland waarin geavanceerde technieken en methoden op het gebied van Data Science en AI gecombineerd worden.’

Tegen het Eindhovens Dagblad zegt universitair hoofddocent Dirk Fahland: ‘Studenten leren welke data echt belangrijk is om problemen op te lossen.’ Als voorbeeld neemt hij het bagagesysteem op Schiphol: ‘Zo kun je voorspellen waar het bagagesysteem vast zal lopen. Als er maar voldoende gegevens beschikbaar zijn. De kunst is het vinden en analyseren van de juiste informatie in een oceaan van informatie.’

4. AI-Startup van de Week: FruitPunch AI

Niet alleen de naam is heel geestig, ook de potentie is groot. Niet voor niets dat LUMO Labs Fund II een bedrag ‘hoog in de zes nullen’ investeert in startup FruitPunch AI. Het bedrijf bouwt aan een wereldwijde community rondom het ‘AI for Good’-thema. Het verdienmodel zit hem enerzijds in het koppelen van AI-talent met geïnteresseerde bedrijven en anderzijds in het ontwikkelen van ‘innovation challenges’. Ambitie is er zeker: het bedrijf hoopt op den duur de ‘LinkedIn voor AI- en Data specialisten’ te worden.

5. Groningers willen veilig wielrennen met AI

Je bent techneut én wielerfanaat, wat doe je dan? Een oplossing ontwikkelen om middels kunstmatige intelligentie de veiligheid op de fiets te vergroten. De Groningers Edwin Mellema (50) en Eddy de Boer (47) rusten auto’s uit met camera’s die fietsroutes vastlegt. Met behulp van (betrekkelijk eenvoudig te verkrijgen) objectherkenning legt de camera potentieel gevaarlijke objecten vast zoals bomen, lantaarnpalen, putdeksels, stoepranden, vluchtheuvels en ‘ander verkeersmeubilair’. Uiteindelijk moet de fietscomputer van een wielrenner pro-actief een melding geven over gevaarlijke punten. Voor het opschalen van het project denkt het duo minimaal honderdduizend euro nodig te hebben.

6. Must read: De decennia-oude race om de zelfrijdende auto

Veel mensen denken bij de zelfrijdende auto aan Tesla, Waymo, Cruise of Voyage, maar de eerste experimenten waren al operationeel in 1986. Zowel op de Carnegie Mellon universiteit, waar de NavLab 1-bus rondreed (video), als dichter bij huis bij Mercedes. Sinds die tijd is het een achtbaan geweest om auto’s zonder menselijke bemoeienis te laten rijden, zo valt te lezen in het nieuwe boek Driven van Wired-journalist Alex Davies. Woestijntesten, brandend rubber en een boze generaal. Dit boek bevat smeuïge details over de lange weg waarom jij nu zorgeloos over de A2 autopilot. Het introductiehoofdstuk is alvast online te lezen.

7. En dan dit: Hoe de dansende robots leerde dansen

Het was misschien wel dé YouTube-hit van 2020: de dansende robots van Boston Dynamics. De video is inmiddels ruim 25 miljoen keer bekeken. In deze blog legt ontwikkelaar Aaron Saunders uit hoe het proces in zijn werk ging.

Samen met choreograaf Monica Thomas werden de danspassen bedacht. Middels een simulatie werd gekeken hoe het eruit zou zien en of de robot de beweging kon maken. Een speciale toolkit moest ontwikkeld worden om het in de praktijk te brengen: ‘Het is dus niet met de hand geschreven of met de hand gecodeerd.’

Dat was niet eenvoudig: ‘Dans is (voor de robots) misschien wel het zwaarste dat we tot nu toe hebben gedaan.’ Hoewel Saunders honderden reacties van over de hele wereld ontving, kwam de leukste van de 94-jarige oma: ‘Die vroeg of ik de robots die sweet moves had geleerd.’

Verder in het nieuws:

🐘 Lief: deze olifanten in Artis kregen een enorme Kerstboom om mee te spelen. Een ideaal moment voor de Gemeente om hun objectherkennings-software op de proef te stellen.

🥷 Advocaat van de duivel: deze blog beschrijft vijf redenen waarom je als bedrijf niet moet investeren in AI:

  • Er zijn vaak minder ingewikkelde oplossingen voor bestaande problemen
  • Je hebt onvoldoende data,
  • Te vaak blijft een project in de experiment-fase hangen,
  • De kosten zijn te hoog
  • En… soms heb je simpelweg een beetje empathie nodig – dat is voor veel robots nog toekomstmuziek.

📽 De omstreden software Clearview AI wordt gebruikt voor het opsporen van de relschoppers in het Capitool. Volgens de oprichter heeft de dienst het dataverkeer met 26% zien toenemen.

🚁 De High Tech Campus in Eindhoven begint een grote proef met zelfvliegende drones. Dit jaar nog gaat de eerste drone de lucht in. Het project wordt deels bekostigd met subsidie van de Europese Unie.

🎙 In de podcast BNR Techniektour gaat het over toepassingen van AI in de medische zorg: zo heeft het Leids Universitair Medisch Centrum een eigen AI-lab en komt de oprichter van Pacmed aan het woord. De algoritmes van Pacmed berekenen wanneer een patiënt het ziekenhuis mag verlaten.

👀 Amsterdam opent deze maand het Responsible Sensing Lab dat onderzoek doet hoe sensoren privacyvriendelijk en op een verantwoorde manier kunnen worden ingezet. De virtuele opening is op 28 januari en voor iedereen toegankelijk.

🤖 De beroemde chipontwikkelaar Jim Keller verruilt Intel voor AI-startup Tenstorrent, dat werkt aan ‘nieuwe generatie computers’ en zich volledig richt op machine learning toepassingen.

🌿 Het FD schrijft over de Amerikaanse vertical farming startup Plenty dat met slimme robots onze voedselketen efficiënter en duurzamer maakt: ‘Het bedrijf kan 1 miljoen plantjes kwijt op een oppervlakte die zo groot (of zo klein) is als een basketbalveld.’

🚚 Picnic legt in deze blog haarfijn uit hoe het bedrijf met algoritmes logistieke problemen aanpakt.

🇫🇷 Mona Keijzer heeft twee virtuele handelsreizen in petto op het gebied van AI en digitalisering: 25-27 januari vliegen we digitaal naar Frankrijk, 3-5 februari is het de beurt aan Japan.

🔮 Gossip: men vraagt zich af waarom het AI-lab van Alibaba is opgedoekt.

🐛 Deze knappe koppen willen met geavanceerde computersimulaties voorspellen wanneer Afrikaanse boeren een insectenplaag kunnen verwachten.

🧔 Onderzoekers hebben met machine learning Elon Musk (en anderen) een baard gegeven. En verdraaid: de techmiljardair heeft wel iets weg van onze koning. (video)

 

 

1032 619 Remy Gieling

Remy Gieling

Remy Gieling is initiator van ai.nl, dagvoorzitter bij evenementen en webinars en spreker over de impact van kunstmatige intelligentie voor bedrijven en organisaties.

All stories by : Remy Gieling
Start Typing