Joe Biden

De AI-koers van Joe Biden – Algoritme ontrafelt mysterie van Qanon

1. De AI-koers van Joe Biden

Met Trump uit het Witte Huis, rijst de vraag wat de 78-jarige Joe Biden voor beleid zal voeren op het gebied van kunstmatige intelligentie. Officieel heeft zijn team nog geen uitspraken gedaan, maar MIT Technlology Review zet een aantal signalen op een rij. Zo heeft hij Eric Lander (topgeneticus) en Alondra Nelson (socioloog) benoemd tot belangrijk adviseurs over wetenschap en technologie.

De twee zullen zich vermoedelijk buigen over wetgeving rondom gezichtsherkenning, algoritmische vooringenomenheid en privacyvraagstukken. Staatssecretaris Antony Blinken heeft het over ‘een toenemende kloof tussen technodemocratieën en techno-autocratieën’ – doelend op China. De export-ban op gevoelige AI-technologie – waaronder chipsets van bijvoorbeeld NVIDIA – blijft waarschijnlijk in stand.

2. Algoritme ontrafelt mysterie achter Qanon

QAnon, het meesterbrein achter diverse absurde complottheorieën, is volgens Zwitserse onderzoekers in feite twee personen. De medewerkers van het bedrijf OrphAnalytics gebruikte hiervoor machine-learning tekstanalysesoftware. Op basis van 4.950 posts – ook wel ‘Q-drops’ genoemd – is er een duidelijk verschil te zien tussen de eerste berichten van 28 oktober tot 1 december 2017, en de daaropvolgende posts. ‘Het signaalverschil is sterk genoeg om niet te hoeven twijfelen ​​over de ruil van auteur.’

De analyse bevestigt eerder onderzoek van de podcast Reply All. In de aflevering ‘Country of Liars‘ gaat het op zoek naar de oorsprong van Qanon. Ook hier vermoed men dat de eigenaar van het beruchte forum waar Qanon op post, het account heeft afgepakt van een Zuid-Afrikaanse rechts-extremist. Sindsdien zou de Amerikaanse Ron Watkins of zijn vader Jim Watkins, beide woonachtig op de Filipijnen, achter de ‘Q-drops’ zitten.

Two authors are behind QAnon messages, shows machine learning analysis from Swiss company Orphanalytics.

3. Chatbot van Microsoft doet denken aan Black Mirror-aflevering

Een chatbot die een overleden geliefde kan imiteren. Klinkt griezelig, maar Microsoft ziet er handel in. Het bedrijf heeft hier onlangs een patent op aangevraagd. De bot kan op basis van ‘afbeeldingen, spraakgegevens, posts op sociale media en elektronische berichten’ een persoonlijkheid nabootsen. In de octrooiaanvraag staat: ‘[De bot] kan overeenkomen met een vroegere of huidige entiteit zoals een vriend, een familielid, een kennis, beroemdheid, een fictief personage of historische figuur.’

Microsoft denkt er zelfs over na om een 3D-render te maken van de persoon op basis van foto’s en videomateriaal. Het verhaal doet denken aan de Black Mirror-aflevering ‘Be Right Back‘ waarin een jonge vrouw communiceert met haar overleden echtgenoot middels een chatbot. Uiteindelijk komt de gelijkenis van de man als robot ‘tot leven’. Vorig jaar verraste Kanye West zijn vrouw Kim Kardashian met een hologram van haar overleden vader.

4. AI-Startup van de Week: BrainCreators

De Amsterdamse startup BrainCreators heeft een manier ontwikkeld om automatisch privacygevoelige informatie uit videobeelden te verwijderen. Het Automated Recognition & Anonymization (ARA)-systeem maakt het organisaties makkelijker om aan de privacyregelgeving te voldoen. De software kan zowel gezichten als het hele lichaam onscherp maken, nog voordat de beelden worden opgeslagen. Schiphol is de eerste klant. Het wil via anonieme camerabeelden gaan bijhouden of passagiers zich aan de COVID-19-regels houden.

5. Voor de geeks: Alle tools voor machine learning overzichtelijk op een rij

Van grote spelers tot kleine startups, de tools voor data scientist en machine learning engineers zijn eindeloos. Maar welke is voor jouw organisatie het meest geschikt? Reddit-user Campach zette de mogelijkheden op een rij in de onderstaande tabel. Zoals de comments aangeven, missen een paar belangrijke namen zoals RapidMiner en BentoML – desalniettemin een fijn overzicht.(klik op de afbeelding om deze te vergroten)

6. Must watch: Technologie als religie bij Tegenlicht

Godsdienst heeft een nieuwe concurrent: het dataïsme. Kunnen we onze geest straks uploaden naar de cloud en zijn techgiganten de nieuwe priesters? In de aflevering Technologie als religie van Tegenlicht gaat filmmaker Hans Busstra op zoek naar zingeving en spiritualiteit in het tech-tijdperk. In de documentaire van circa 50 minuten komen experts en wetenschappers uit binnen- en buitenland aan het woord. Aanrader om te streamen tijdens de avondklok.

7. En dan dit: Deze armband vertelt je baas hoe gelukkig je bent

Het zou voor een fitnesstracker kunnen doorgaan, maar de armband van het Britse bedrijf Moodbeam heeft één doel: je baas vertellen hoe (on)gelukkig je bent. Druk je op de gele knop, is alles koek en ei. Druk op je de blauwe, dan weet de HR-afdeling direct dat het mentaal niet zo lekker gaat. Volgens oprichter Christina Colmer McHugh is het dé oplossing voor bedrijven om verbonden te blijven met het thuiswerkend personeel. De gegevens zijn uiteraard niet geanonimiseerd, want: ‘uit onderzoek is gebleken dat mensen graag geïdentificeerd willen worden’. Benieuwd wat George Orwell hiervan zou vinden.

Verder in het nieuws:

🎥 India gebruikt gezichtsherkenning om te zien of vrouwen op straat worden lastiggevallen.

❌ Amsterdam publiceert haar datastrategie. Daarbij zijn 18 acties voor 2021 en 2022 opgesteld. Het onderzoekt onder meer de ‘verwijder-mijn-data’-knop.

🙏 Trump gaf in zijn laatste dagen gratie aan – jawel – de oprichter van de ‘Church of AI’.

🚑 eHealth: algoritmes helpen bij herstel na hartfalen én bij het vroegtijdig herkennen van prostaatkanker (aan een foto van urine). Ondertussen bepaalt het ook of een patiënt de waarheid vertelt bij het consult.

😳 OneWorld beschrijft hoe Nederland AI inzet ‘voor’ etnisch profileren.

🚙 De Apple-auto lijkt er echt te gaan komen, deze geestige render laat zien hoe een mogelijk laadstation eruit komt te zien (video).

🚗 Ook Microsoft ziet kansen en gaat met autoconcern GM samenwerken rondom zelfrijdende-technologie.

🧑‍⚖️ Stanford’s AI-lab laat zien hoe China kunstmatige intelligentie toepast in de rechtszaal (video).

🎧 De podcast van NRC’s Future Affairs spreekt met Sennay Ghebreab van het Civic AI Lab over algoritmes om de wereld eerlijker te maken. Kennisnetwerk Lifeport in de regio Arnhem – Nijmegen heeft een nieuwe podcastserie genaamd AI for Life en bij BNR’s Big Five schoven Jim Stolze en Ton van der Steen (hoofd biomedische technologie in het Erasmus Medisch Centrum) aan om te praten over de toekomst van algoritmes.

🚶 Programmeur schrijft navigatie-bot voor computerspel Cyberpunk 2077 middels computer vision (video).

🧠 Hoe ziet de toekomst van AI eruit? Erdinç Saçan van de Fontys Hogeschool in Tilburg vroeg het diverse wetenschappers en experts.

👨‍💼 AI-verzekeraar Lemonade biedt nu ook levensverzekeringen aan (vooralsnog in Amerika). Het bedrijf verwelkomde onlangs de miljoenste klant.

💪 Algoritme bepaalt: Arnold Schwarzenegger de grootste actieheld in ooit.

⌛️ Deze visuele tijdlijn laat zien hoe oud sommige innovaties al zijn – wist je dat Alexa al vijf jaar met ons meeluistert?

🗯 Google gaat GPT-3 achterna en traint een taalmodel met een biljoen variabelen. Het Allen Intitute (van wijlen Microsoft-oprichter Paul Allen) heeft de ranglijst GENIE opgesteld om taalmodellen te beoordelen.

🎈 Ondertussen stopt het bedrijf met project Loon dat via ballonnen internet in afgelegen gebieden krijgt. Een overzicht van alle ‘gefaalde’ Google-projecten is te zien op deze website.

🔊 Het Fries wint het van het Nederlands in taalwedstrijd Mozilla voor stemherkenning.

🔪 ‘Het algoritme is niet schuldig aan prikorde’, zo schrijft oud-europarlementariër Marietje Schaake in NRC.

🇨🇳 Chinees AI-lab gaat zich inzetten op het ontwikkelen van ‘grote doorbraken’.

🤖 Samsung toont geavanceerde huishoudrobots die met AI onder andere de vaatwasser voor je inruimen (video). Als dit geen huwelijken gaat redden.

1024 683 Remy Gieling

Remy Gieling

Remy Gieling is initiator van ai.nl, dagvoorzitter bij evenementen en webinars en spreker over de impact van kunstmatige intelligentie voor bedrijven en organisaties.

All stories by : Remy Gieling
State your query, human