Mona Keijzer zoekt AI-samenwerking – Casey Neistat achtervolgd door drone

1. Mona Keijzer zoekt internationale AI-samenwerking

Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK wil dat Nederland zich aansluit bij het Global Partnership on AI. Het GPAI is onderdeel van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en geïnitieerd door Frankrijk en Canada. De samenwerking heeft als doel dat AI gebruikt wordt op een verantwoorde manier dat mensenrechten respecteert. Ook heeft de GPAI expertisecentra in Montreal en Parijs. Keizer stelt dat de koepelorganisatie kan helpen om beter uit de mondiale crisis te komen: ‘We spreken regels af die wereldwijd gelden, en daarmee verbetert voor onze ondernemers de toegang tot grote markten als bijvoorbeeld de EU, de VS, Japan en Canada.’

2. Mondmasker lastig te herkennen voor algoritme

Hoewel gezichtsherkenning voor veel techneuten geen hogere wiskunde meer is, vinden algoritmes het knap lastig om mondmaskers te detecteren. Volgens het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology hebben zelfs de beste systemen foutmarges tot 50%. Zwarte maskers veroorzaakten meer fouten dan blauwe maskers, en hoe meer van de neus bedekt werd door het masker, hoe moeilijker de algoritmen een gezicht überhaupt herkent. National Geographic schrijft dat diverse initiatieven hard op weg zijn betere oplossingen te ontwikkelen. Het Amerikaanse Tryolabs doet in deze blogpost uitgebreid uit de doeken hoe ze dat voor elkaar krijgen. 

3. Speciale uitgave van New Scientist over AI-landschap in Amsterdam

De Amsterdamse coalitie AI technology for people heeft een speciale uitgave gepubliceerd van het populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist. Hierbij wordt aandacht besteed aan onderzoek, onderwijs en innovatie op het gebied van AI binnen de regio. Hoofdredacteur Jim Jansen zegt op LinkedIn trots te zijn op het resultaat: ‘In deze speciale editie lees je interviews met de beste wetenschappers en leer je meer over een groot aantal projecten’. Het digitale magazine is hier gratis te lezen. 

4. AI-Startup van de Week: Neurolytics

Solliciteren objectiever maken door video’s te analyseren met behulp van gedragsmodellen en computer vision, dat is de belofte van Neurolytics. Kandidaten krijgen via het systeem van Neurolytics opdrachten voorgeschoteld, waarbij hun gezicht wordt geobserveerd met computer vision, zo schrijft Sprout. De informatie die dat oplevert is direct te linken aan activatie van het centrale zenuwstelsel, waardoor het systeem kan inschatten of iemand rustig of juist gestrest is. Vindt een kandidaat het bijvoorbeeld lastig om met cijfers om te gaan, dan leest het systeem die (gefrustreerde) gemoedstoestand letterlijk van diens gezicht. De startup werkt samen met onder meer PwC en het ministerie van Defensie.

5. Voor de geeks: Nieuwe techniek laat AI leren met weinig data

Machine learning vereist doorgaans een forse trainingsset met veel voorbeelden om goed te functioneren. Canadese onderzoekers stellen dat er met het ‘Less Than One’-Shot Learning-model (drie keer woordwaarde) een stuk minder data nodig is. De onderzoekers gebruikte als voorbeeld de bekende MNIST-dataset met 60.000 afbeeldingen van handgeschreven cijfers. De informatie hieruit comprimeerde ze tot slechts tien afbeeldingen en verrek: het model bereikte bijna dezelfde nauwkeurigheid van 94% als bij de volledige dataset. Hoofdauteur Ilia Sucholutsky: ‘De conclusie is, afhankelijk van wat voor soort datasets je hebt, je waarschijnlijk enorme efficiëntiewinst kunt behalen.’

6. Must read: De gevaarlijke opkomst van militaire AI

De term is vaker in de AI-nieuwsbrief voorgekomen: killer robots. Autonoom wapentuig wat middels kunstmatige intelligentie (gedeeltelijk) zonder menselijke interventie in staat is om bommen te gooien, kogels af te vuren of andere type oorlogsvoering uit te voeren. Deze longread van The Guardian geeft een evenwichtig beeld over de gevaren, maar ook over de argumentatie van voorstanders van deze technologie. Want, in meer of mindere mate zal de wereld hier in de nabije toekomst mee te maken krijgen. Niet alleen in Syrië, Irak of Noord-Korea, maar volgens auteur Frank Pasquale zal het ook steeds vaker voor ‘binnenlandse veiligheid’ worden ingezet. Meer lezen? Het nieuwste boek van Pasquale, New Laws of Robotics, hierover verschijnt eind november. 

7. En dan dit: Casey Neistat wordt achtervolgd door AI-drone    

Als je een van de 12 miljoen volgers van Casey Neistat bent, weet je dat de Youtube-ster regelmatig de DJI Mavic-drone gebruikt voor shots in zijn vlog. In een van zijn nieuwste afleveringen stapt hij over op de Skydio 2 van Amerikaanse makelij. Hoewel de app en kwaliteit nog niet kan meten met de Chinse concurrent, heeft de Skydio 2 een vernuftig herkenningssysteem wat door middel van AI een persoon of object automatisch blijft volgen. Zelfs de fanatiek hardloper Neistat kan de drone in het bos niet ontwijken. De drone is in Amerika verkrijgbaar vanaf 999 euro. Handig voor vloggers en… stalkers. 

Verder in het nieuws

  • Wetenschappers willen Huawei niet als sponsor AI-lab (NRC)
  • AI zet de ontwikkeling van batterijen in een stroomversnelling (Wired)
  • Objectherkenningssoftware YOLO presenteert versie 3 (Medium)
  • Wanneer vertrouwen we de aanbevelingen van AI meer dan die van mensen? (HBR)
  • Kunstmatige intelligentie kan energiezuiniger (NewScientist)
  • Startup Orbisk strijdt met slimme AI-afvalbak tegen voedselverspilling in de horeca (Quote)
  • ‘Empathische woning’ ondersteunt mantelzorger met kunstmatige intelligentie (Emerce)
  • Google-bot Duplex belt bedrijven om Maps-informatie te verbeteren (Google)
  • Dit zijn de algoritmes die de gemeente Utrecht gebruikt (DUIC)
2506 1266 Remy Gieling

Remy Gieling

Remy Gieling is initiator van ai.nl, dagvoorzitter bij evenementen en webinars en spreker over de impact van kunstmatige intelligentie voor bedrijven en organisaties.

All stories by : Remy Gieling