Nederlandse AI Coalitie presenteert leden strategieteam / 1.9 miljoen euro groeigeld voor AI-startup Gradyent

Verder in het nieuws:

  • Google lanceert Pinterest-killer op basis van AI
  • Startup wil het intensieve gebruik van grafische kaarten voor machine learning overbodig maken
  • Facebook diskwalificeert winnaar van de DeepFake-challenge
  • Het sociale netwerk verontschuldigd zich ook voor een algoritme dat historisch beeld automatisch verwijdert. 
  • Boekrecensie: AI – Alsmaar Intelligenter

Subscribe | Webversie | Vorige edities

1. Nederlandse AI Coalitie presenteert leden strategieteam

De Nederlandse AI Coalitie onder leiding van Kees van der Klauw heeft nieuwe leden van het strategieteam bekend gemaakt. Onder meer Radboud-hoogleraar Inge Molenaar, strategiedirecteur van Alliander Pallas Achterberg, directeur van Eindhoven AI Systems Institute Carlo van de Weijer en plaatsvervangend directeur van het CBS Bert Kroese zullen aansluiten. De leden zullen met o.a. Hans de Jong (President Philips Nederland) meedenken over de koers van de organisatie. Bij de coalitie zijn inmiddels 350 bedrijven aangesloten. Het omvangrijke financieringsplan dat onlangs door de coalitie is ingeleverd om Nederland op AI-gebied concurrerend te houden ligt ter beoordeling in Den Haag. Bron: NLAIC

2. 1.9 miljoen euro groeigeld voor AI-startup Gradyent

AI-startup Gradyent, die zich toelegt op het beheer van stadswarmtenetten, heeft een investering van 1,9 miljoen euro ontvangen. De software voorspelt onder meer de vraag naar energie en wil aan de hand van big data een betere match maken tussen vraag en aanbod op de energiemarkt. De geldschieters zijn het Belgische Capricorn Partners, het Finse Helen Ventures en ENERGIIQ van eigen bodem. Het bedrijf van Hervé Huisman en Robert Vrancken zal het kapitaal aanwenden voor software-ontwikkeling en verdere vermarkting van hun product. Bron: Sprout

3. Deze vijftien data-valkuilen moet ieder bedrijf rekening mee houden

Data is de brandstof waar kunstmatige intelligentie en machine learning op draait en kwaliteit van je data bepaalt in grote mate het succes van een project. Het verzamelen en verwerken van de juiste data is minder eenvoudig dan je denkt. Houd daarom altijd rekening met deze vijftien valkuilen. Bron: Geckoboard.

4. Youtube aangeklaagd om ‘racistisch’ algoritme

Een viertal YouTubers heeft de videosite aangeklaagd vanwege een algoritme dat ze structureel zou benadelen. Volgens de aanklagers worden videos automatisch verwijderd of kan er geen geld worden verdiend aan de video’s vanwege de etnische achtergrond van de maker of inhoud die racisme wil aankaarten. Het is niet de eerste keer dat YouTube onder vuur ligt, het bedrijf is ook verwikkeld in een rechtszaak met de LGBT-community dat ook stelt door algoritmes benadeeld te worden. Bron: TNW.

5. Voor de geeks: Train je eigen neurale netwerk met deze hardware van Nvidia

Geen zin in cloud computing en is het grafisch vermogen van je eigen computer te traag om een goed neuraal netwerk op te trainen? Dit apparaat voor 99 dollar van Nvidia helpt je uit de brand. De Jetson Nano Dev Kit zou uitermate geschikt zijn voor image classification, object detection, segmentation en speech processing. De mini-computer beschikt bovendien over usb, hdmi, ethernet en vraagt slechts 5 watt aan vermogen. Voor het geld kan je moeilijk nachtenlang je thuis-pc laten pruttelen. Bron: Nvidia.

6. Must read: Hoe algoritmes betere gebouwen maken

Naast fintech, logistiek en de techgiganten, vind het algoritme ook langzaam zijn weg in het ontwikkelen van gebouwen. Naast designcomponenten maken ontwerpbureaus gebruik van computers om onder meer de optimale luchtcirculatie of bezetting te voorspellen. Ook architectenbureau Zaha Hadid maakt intensief gebruik van algoritmes om de beste ontwerpkeuzes te ontcijferen. Mooie read van The Next Web. Bron: TNW.

7. En dan dit: Amazon wil social distance software open source beschikbaar stellen

Amazon is voornemens om hun nieuwste software voor social distancing publiekelijk beschikbaar te maken. In deze video is te zien hoe camera’s met AI-software op grote schermen aangeven of medewerkers voldoende afstand houden. De Distance Assistant wordt eerst in Amazon-gebouwen uitgerold. Bron: FastCompany.

1283 666 Remy Gieling

Remy Gieling

Remy Gieling is initiator van ai.nl, dagvoorzitter bij evenementen en webinars en spreker over de impact van kunstmatige intelligentie voor bedrijven en organisaties.

All stories by : Remy Gieling
Start Typing