Pentagon en NAVO investeren fors in AI – Startup bouwt aan autonome vliegtuigvloot

1. Opmars van AI is niet meer te stoppen; Pentagon en NAVO doen mee

Volgens een rapport van Grand View Research bereikt de AI-markt dit jaar de magische grens van 100 miljard dollar. Naar verwachting is dit in 2028 tien keer zoveel. Wereldwijd zou de markt voor machine learning en deep learning-toepassingen dan goed zijn voor circa één biljoen dollar.

Ook het Pentagon lijkt inmiddels doordrongen van de eindeloze mogelijkheden die AI biedt. Leiders van het Amerikaanse ministerie van Defensie (DOD) zijn van plan om volgend jaar 874 miljoen dollar te investeren in AI-gerelateerde technologieën. Dit doen zij onder meer om zich beter te kunnen verdedigen tegen potentiële tegenstanders zoals China.

Gelukkig heeft de NAVO er ook lucht van gekregen en kijkt inmiddels ook met een schuin oog naar deze technologie. Werd tijd.

2. Miljoenen groeigeld voor Sentinels.ai en Anthropic

Het Nederlandse bedrijf Sentinels heeft in een seed-investeringsronde 5,7 miljoen euro opgehaald. Deze kapitaalronde werd geleid door INKEF Capital. Ook een paar kleinere investeerders hebben bijgedragen. In totaal heeft het bedrijf nu 8,4 miljoen euro binnengesleept.

Sentinals, een spinout van Slimmer AI, verzorgt klantonderzoeken voor bedrijven zoals Mollie. Door middel van AI-gedreven transactiemonitoring vergemakkelijkt Sentinels de vaak repetitieve taken – het almaar scannen van verdachte transacties bijvoorbeeld – voor medewerkers  van financiële instellingen. Sentinels zal de nieuwe investeringen gebruiken om de activiteiten uit te breiden naar het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europa, schrijft het FD.

Ook de gloednieuwe start-up Anthropic doet leuk mee. Mede-oprichter Dario Amodei, voormalig onderzoeksdirecteur bij OpenAI, heeft aangekondigd dat er in de eerste investeringsronde 124 miljoen dollar is opgehaald. Dit is 6,5 keer meer dan er normaal gesproken wordt opgehaald in een Series A ronde.  et in San Francisco gevestigde bedrijf werkt onder meer aan het ontwikkelen van betrouwbare en veilige AI-systemen.

3. Bosch omarmt Industry 4.0

Technologieconcern Bosch heeft in het Duitse Dresden een chipfabriek geopend die tot in elke vezel doordrongen is van AI. Daarmee sluiten ze aan bij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Industry 4.0.

Op Techzine is te lezen dat ‘het complete fabricageproces van de chipwafers helemaal digitaal ‘connected’, ‘data-driven’ en zelf-verbeterend’ is. Bovendien is de chipfabriek ingericht volgens het Artificial Intelligence of Things (AIoT)-principe.

Een volledig AI-gestuurd productieproces kent volgens Bosch vele voordelen. De fabricage van chips voor autofabrikanten kan bijvoorbeeld snel worden opgestart. In juli, een half jaar eerder dan gepland, start de fabriek met de productie van de eerste chips.

4. AI-Startup van de Week: Merlin Labs

Vliegtuigen zonder bemanning en zonder piloot. Dat is wat start-up Merlin Labs voor ogen heeft.  Momenteel is er al één autonome King Air in gebruikt en het plan is om er nog 55 meer te ontwikkelen. Zo creëert Merlin Labs uiteindelijk een geheel autonome vliegtuigvloot. Dit doen zij in samenwerking met Dynamic Aviation, eigenaar van ‘s werelds grootste King Air vloot.

Matthew George, ceo van Merlin Labs, vertelt tegen website Neural dat hij toepassingen ziet op velerlei gebied, waaronder militair transport, landbouw en brandbestrijding. Tijdens een eerste investeringsronde heeft het bedrijf in totaal 25 miljoen dollar opgehaald. Een van de investeerders is Google Ventures.

5. Voor de geeks: Deze AI-processor verbruikt tien keer minder energie

Het AI-processorbedrijf Mythic, heeft onlangs een baanbrekende technologie geïntroduceerd. Het gaat om de M1076 Analog Matrix Processor. Deze verbruikt wel tien keer minder energie dan andere processoren op chips of graphics processing units (GPU’s). Ook is het makkelijker om geheugen in de analoge processor te integreren.

De M1076 AMP ondersteunt AI-computing tot 25 biljoen bewerkingen per seconde (TOPS), bij een envelopvermogen van 3 watt. Hoewel het Amerikaanse bedrijf de processor in eerste instantie wil richten op AI in edge-applicaties, sluit het niet uit dat dit later wordt opgeschaald naar server-applicaties. Daarbij spreekt het meerdere verticale markten aan, waaronder slimme steden, industriële applicaties, bedrijfsapplicaties en consumentenapparaten.

6. Must-read: ‘AI is niet kunstmatig en niet intelligent’

Zelfs de echte AI-experts begrijpen de technologie niet goed. Dat beweertalthans Kate Crawford, hoofdonderzoeker bij Microsoft Research. In haar nieuwe boek Atlas of AI stelt ze diverse problemen en risico’s rondom AI aan de orde.

Er moet volgens Crawford meer aandacht worden besteed aan de impact die AI heeft op onze leefomgeving. Haar doel is te laten zien dat AI geen abstract begrip is en dat er mensen van vlees en bloed betrokken zijn bij het ontwikkelen van AI-systemen.

In een interview met The Guardian zegt ze: ‘wanneer we het gordijn wegtrekken, zien we heel veel laagbetaalde arbeid, alles van massawerk om gegevens te categoriseren tot het eindeloze zwoegen bij het inpakken en sorteren van Amazon-dozen. AI is niet kunstmatig of intelligent. Het is gemaakt van natuurlijke hulpbronnen en het zijn mensen die de taken uitvoeren om de systemen autonoom te laten lijken.’

7. En dan dit: Autonome Google-taxi heeft nog een beetje moeite in het verkeer

Google-dochter Waymo stuurt in de Amerikaanse stad Phoenix in Arizona auto’s de straat op zonder kwebbelende taxi-chauffeur.  De taxi is te boeken via Google Maps, maar alleen in bepaalde gebieden én bij beschikbaarheid. Het systeem kent nog niet alle verkeers-mores, zo blijkt uit deze video. Bij wegwerkzaamheden komt de auto vast te staan en blokkeert hij het overige verkeer.

Succesvoller lijkt de pilot om een lading watermeloenen via een autonome vrachtwagen van Arizona naar Oklahoma te vervoeren. De truck deed dit tien keer sneller dan een menselijke chauffeur en de meloenen waren hierdoor een dag verser.

1786 764 Remy Gieling

Remy Gieling

Remy Gieling is initiator van ai.nl, dagvoorzitter bij evenementen en webinars en spreker over de impact van kunstmatige intelligentie voor bedrijven en organisaties.

All stories by : Remy Gieling
State your query, human