Russische spionnen op zoek naar AI-geheimen – Japan wil het geboortecijfer opkrikken met AI

1. Russische spionnen op zoek naar AI-geheimen

Twee Russische diplomaten zijn tot persona non grata verklaard. Het duo wordt verdacht van spionage bij Nederlandse hightech-bedrijven. Ze waren uit op informatie over kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en nanotechnologie. Welke bedrijven onder de loep lagen is door de inlichtingendienst AIVD niet bekend gemaakt, maar de gok op een zekere chipmachinebouwer uit Veldhoven durven wij wel te nemen.

Deskundigen zijn niet verbaasd over de spionagepoging: ‘dergelijke kennis de olie van de toekomst.’ Pieter Cobelens, oud-directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD, denkt dat Rusland uit was op militaire toepassingen: ‘Met deze kennis kan je bijvoorbeeld piepkleine afluisterapparaten bouwen. Die zitten dan bijvoorbeeld in je haar zonder dat je het ziet.’

2. Japan wil het geboortecijfer opkrikken met AI

Japan gaat kunstmatige intelligentie inzetten om het dalende geboortecijfer op te krikken. Het snel vergrijzende land heeft een van de laagste vruchtbaarheidscijfers ter wereld. De overheid maakt daarom 2 miljard yen (circa 15,5 miljard euro) vrij om nieuwe matchmaking-technologie te ontwikkelen. De systemen moeten niet alleen kijken naar inkomen en leeftijd, maar ook naar interesses en waarden van potentiële liefdespartners. Critici stellen vraagtekens bij deze aanpak en wijzen op een onderliggend probleem: lagere inkomens zorgen voor minder interesse in romantische relaties onder jonge Japanse volwassenen.

3. Robotmaker Boston Dynamics komt in Zuid-Koreaanse handen

Hyundai heeft robotproducent Boston Dynamics overgenomen van het Japanse Softbank. Hyundai krijgt 80 procent van het Amerikaanse bedrijf in handen. Investeringsvehikel Softbank behoudt de overige 20 procent. De overname is gewaardeerd op 1,1 miljard dollar. Het Zuid-Koreaanse Hyundai verwacht dat in de toekomst 20 procent van de omzet uit robotica zal komen. Boston Dynamics specialiseert zich in geavanceerde robots als Spot en Atlas. Het bedrijf mag onder andere Shell tot zijn klanten rekenen.


Promotie – Heb jij mijn nieuwste boek Ontdek de groeikansen van AI al in huis? In het boek spreek ik met ca. 40 ondernemers, wetenschappers en experts om hun beste tips te horen hoe jij het meeste uit AI kunt halen, waar je moet starten en welke uitdagingen je tegenkomt. Bestel ‘m vandaag nog bij Managementboek.


4. Voor de geeks: Netflix legt aanbevelingsalgoritme bloot

Met 195 miljoen leden in meer dan 190 landen zit Netflix op een enorme berg data. Om ons zoveel mogelijk relevante films en series te laten zien, hebben ze een ingenieus aanbevelingsalgoritme geschreven. In deze blogpost geeft het bedrijf een kijkje onder de motorkap hoe dat algoritme te werk gaat. Het kijkt onder meer naar de relatie tussen films zoals waar een verhaal op gebaseerd is, in welk tijdsbeeld het afspeelt en welke lessen het verhaal meegeeft. Opvallend detail: het bedrijf gebruikt ook AI (middels tekstverwerker BERT) om de samenvattingen te schrijven.

5. Must read: De opkomst van de ‘AI gig economy’

Computers? Nee mensenhanden zijn er nodig om algoritmes aan de praat te krijgen. Data voorzien van de juiste labels en context is immers lastig te automatiseren. Dit artikel van MIT Technology Review is alweer anderhalf jaar oud, maar nog steeds hyperrelevent. Want de ‘AI gig economy’ brengt dikwijls misstanden met zich mee: lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Must-read voor iedereen die zich met machine learning bezig houdt.

6. En dan dit: Mannen worden collectief verleid door… AI-bots

Zou je een relatie kunnen krijgen met een chatbot? Voor miljoenen Chinezen is dit geen vraag maar werkelijkheid. Het bedrijf Xiaoice (een spin-out van Microsoft) heeft een algoritme ontwikkeld om het hart van haar gebruikers te veroveren. De bot verschijnt als jonge dame in schooluniform die flirt, grappen maakt en sext, terwijl het systeem leert wat de ideale metgezel is van de menselijke chatpartner. Volgens de makers heeft de bot meer dan 600 miljoen gebruikers. Haar fans hebben een specifieke achtergrond: meestal Chinees, meestal mannelijk, en vaak met een lager inkomen. Het langste aaneengesloten gesprek tussen een menselijke gebruiker en Xiaoice duurde meer dan 29 uur en omvatte meer dan 7.000 interacties.

Verder in het nieuws:

🚨 Bij het toepassen van kunstmatige intelligentie loopt er wel eens wat in de soep. Om te leren van fouten  is er een database voor AI-incidenten geopend. De volledige lijst is hier te bekijken en bevat incidenten als ‘Robot kills worker at Volkswagen plant’ en ‘Child orders dollhouse and cookies using Alexa’.

🌍 Nederland scoort hoge ogen bij The Global AI Index. We staan op een verdienstelijke 7e plek – vlak achter Duitsland. Grootste verbeterpunt: ‘Government Strategy’.

🚓 De gemeente Amsterdam start een kort geding tegen de dienst Parkeerwekker die foutparkeerders middels cameraherkenning waarschuwt als het parkeerwachters in de buurt ziet. Ondernemer Luis Roman wordt verdacht van ‘privacyschending, aanzetten tot belastingontduiking en het faciliteren van het bewust omzeilen van parkeerkosten’. 

⚽️ Topvoetballer Antoine Griezmann heeft zijn sponsorcontract met Huawei stopgezet. Reden is het ‘Oeigoeren-alarm‘: software waardoor slimme camera’s herkennen of een voorbijganger behoort tot de Chinese moslimminderheid en automatisch de politie waarschuwt.

🇨🇳 China heeft een tekort van één miljoen AI-experts en wil dit oplossen door kinderen op de peuterspeelzaal al voor het onderwerp te interesseren. Kritiek is er uiteraard ook: ‘De organisatoren noemen het kunstmatige intelligentie, omdat ze dan meer geld krijgen, maar eigenlijk zijn het knutselwedstrijden.’

🔦 Google-ceo Sundar Pichai heeft publiekelijk excuses aangeboden voor het plotselinge ontslag van de gerenommeerde AI-onderzoeker Timnit Gebru. De beerput is echter al open: diverse wetenschappers weigeren vooralsnog AI-onderzoekspapers van de zoekgigant te behandelen. Ook ligt de dominante positie van de techgiganten weer onder de loep.

🤑 Het Amerikaanse bedrijf C3.ai heeft een succesvol beursdebuut achter de rug. Op de eerste dag verdubbelde het aandeel en piekte op 115 dollar. Op het moment van schrijven staat het zelfs op $117.50. C3.ai biedt verschillende producten voor enterprises waaronder het voorspellen van onderhoud, fraudedetectie en een geavanceerd CRM.

🤖 De Nederlandse informatiebeveiliger Sipke Mellema heeft een open source tool ontwikkeld dat wachtwoorden uit vervaagde afbeeldingen kan ontcijferen. Depix is ideaal voor iedereen die thuis een keer Crime Scene Investigation wilt spelen.

▶️ Youtube-algoritmes zouden weinig invloed hebben op het radicaliseren van personen, schrijven onderzoekers van Harvard, Cornell en Microsoft Research.

🧠 ‘kunstmatige intelligentie kan fantastisch zijn, maar pakt wel ons brein af’, aldus de Schotse hoogleraar Andrew Murray. Hij pleit voor harde regulering want ‘het gebruik van AI verhindert mensen autonoom besluiten te nemen. Dit verstoort de democratie en de rechtsstaat.’

🎉 Het Civic AI Lab van Sennay Ghebreab is officieel van start. Het initiatief ‘wil bijdragen aan een samenleving waar alle burgers dezelfde kansen hebben’. Vijf promovendi gaan aan het werk op de onderzoeksgebieden gezondheid, onderwijs, welzijn, omgeving en mobiliteit.

👀 Een team van wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft een ‘psychopathische AI’ ​​gebouwd met behulp van afbeeldingen van Reddit. Het algoritme heet liefkozend ‘Norman’, een ode aan Alfred Hitchcocks Norman Bates.

⚡️ Een mooie stap om het trainen van algoritmes minder energie te laten slurpen: een nieuw neuraal netwerk heeft slechts vier bits nodig.

 

 

2560 1707 Remy Gieling

Remy Gieling

Remy Gieling is initiator van ai.nl, dagvoorzitter bij evenementen en webinars en spreker over de impact van kunstmatige intelligentie voor bedrijven en organisaties.

All stories by : Remy Gieling
Start Typing