1. De meest veelbelovende AI-startups van Nederland
Het Nederlandse AI-landschap is behoorlijk versnipperd. Daarom heb ik mij dit weekend opgesloten en heb het onderstaande overzicht gemaakt. De startups zijn onderverdeeld in een dertiental sectoren, van automation en intelligence tot eHealth en e-commerce. In sommige sectoren – zeg fintech – moet men nog flink aan de bak. Het idee is om de startup-kaart regelmatig upt-to-date te houden met nieuwe startups die met AI gave producten en diensten ontwikkelen. Deel ‘m vooral in je netwerk!

2. Deze bedrijven zijn koplopers qua kennis over AI
De Nationale AI Cursus heeft zijn doel behaald: meer dan 1% van Nederland heeft de gratis online cursus succesvol afgerond. Initiator Jim Stolze is trots dat ruim 170.000 cursisten zijn e-learning hebben gevolgd: “We zagen dat zeker in het begin van de coronacrisis veel mensen vanuit huis op zoek gingen naar nuttige content. Veel aanbod was er nog niet en wij zaten helemaal klaar om die duizenden nieuwe cursisten te ontvangen op ons platform.” Ook vanuit het bedrijfsleven werd deelname gestimuleerd. Deze ranking laat goed zien welke organisaties voorop lopen qua AI-kennis onder de meewerkers. Stolze: “De nieuwe doelstelling is nu vijf procent”. Kortom: een miljoen Nederlanders.

3. Nooit meer haperende video-calls dankzij neuraal netwerk
Ook wel eens last van? Een simpele Zoom-call, Hangouts of Teams-meeting die blijft haperen? Chipmaker Nvidia heeft hiervoor een oplossing bedacht met een neuraal netwerk. In plaats van tig keer per seconde alle pixels van je webcam de wereld over te sturen, slaat het één foto van je gezicht op. Vervolgens stuurt het niet iedere keer een nieuwe afbeelding, maar alleen de posities van gezichtskenmerken zoals oren, neus, ogen en mond door. De benodigde bandbreedte is zo minimaal (0.1 kb/ps tegenover 100kb/ps) en het beeld haarscherp. De techniek wordt uitgelegd in deze video.

4. Britse investeerders presenteren de ’State of AI 2020′
Twee Britse investeerders hebben voor de derde keer op rij de belangrijkste trends en ontwikkelingen van AI gepresenteerd. De 177-pagina’s tellende slideshow richt zich op onderzoek, talent, de industrie, het politieke klimaat en voorspellingen. Interessante feiten in overvloed, zo wordt onderzoek met gigantische datasets steeds gebruikelijker, maar de bijkomende kosten zijn fors. Geschat wordt dat het trainen van taalverwerker GPT-3 zo’n 10 miljoen dollar heeft gekost. Dat bedrag verdient ontwikkelaar OpenAI overigens dubbel en dwars terug. Helaas weet menig algoritme causaliteit en correlatie nog steeds niet van elkaar te onderscheiden. Voorspelling voor het komende jaar: eerste AI eHealth-startup wordt meer dan een miljard waard. Mooie presentatie, zeker even lezen.

5. Voor de geeks: Zo bouw je een pdf om tot audioboek met machine learning
Moet je voor studie of werk veel pdf’s doorploeteren, maar gaan je ogen duizelen van de vele pagina’s tekst? Engineers van Google hebben een stappenplan ontwikkeld hoe je met machine learning een pdf automatisch ombouwt naar audioboek. Toegegeven: het heeft wat voeten in de aarde, maar het (Engelstalige) voorbeeld zou 95% nauwkeurig zijn. Geen zin om de formule te lezen? De methode wordt ook in deze video toegelicht.

6. Must read: Zoveel triljoen data creëeren wij elke dag
Wie gister Zondag met Lubach heeft gezien (aanrader) weet dat de mens een onstilbare datahonger heeft (en die techgiganten graag met flinke subsidies in Nederland parkeren). Maar hoeveel data produceert de wereld op een gemiddelde dag? Het is een beetje nattevingerwerk, maar men schat zo’n 2.5 triljoen bytes. Dat is 2.5 met 18 nullen. Andere interessante feiten:
- In 2020 wordt door elke persoon elke seconde 1,7 MB aan gegevens aangemaakt.
- In de afgelopen twee jaar is 90% van de wereldwijde gegevens gecreëerd.
- Vanaf 2025 zullen er dagelijks 463 exabytes aan gegevens worden gegenereerd.
- Elke dag worden 95 miljoen foto’s en video’s op Instagram gedeeld.
- Eind 2020 vormen 44 zettabytes het hele digitale universum.
- Elke dag worden er 306,4 miljard e-mails verzonden en 5 miljoen tweets gemaakt.
7. En dan dit: Dit robotoog lijkt rechtsreeks uit een Pixar-film te komen
Een inbreker zal zich rotschrikken wanneer hij de werkplaats van Animax Designs binnen komt lopen. Het bedrijf maakt bijzondere creaties voor film, tv en pretparken. Dit robotoog dat op LinkedIn gedeeld wordt door Richard Hulskes van techcommunity Wevolver spant de kroon. Wat vind jij? Wordt dit de receptionist op kantoor in 2025?

En verder:
- Help mee: onderzoek naar AI-samenwerking tussen startups, scaleups en corporates
- Nederlandse AI Coalitie bestaat 1 jaar (en een week)
- Cyber Security Raad: ‘Veiligheid niet gegarandeerd zonder investering in AI’
- Woensdag a.s. is het World Summit AI 2020
- PostNL werkt aan robotdistributiecentrum
- Nederlands algoritme leert grote groepen tellen
- Capgemini: ‘Helft consumenten vertrouwt AI’
- Oracle denkt aan AI tegen mentale problemen
- Deze Python-tool helpt je Twitter-data te verzamelen
- Waarom kunstmatige intelligentie de manager niet overbodig maakt
- Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth bespreken GPT-3