Pandemie laat investeringen in AI-startups dalen / Rabobank start verkoop ‘boekhoudrobots’

1. Pandemie laat investeringen in AI-startups dalen

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er opvallend weinig financieringrondes gesloten voor AI-bedrijven, dat blijkt uit cijfers van CB Insights. Hoewel 458 deals – met een totale waarde van 7,2 miljard dollar – geen kinderspel is, is dit het laagste aantal in 12 kwartalen tijd. De grootste daling is te zien in de groep risicovollere ’seed’-rondes. Meer bewezen AI-concepten vinden nog wel hun weg naar kapitaal, 15 deals kregen dan 100 miljoen dollar bijgeschreven. 39,5% van de bedrijven kwamen uit de VS, 15,5% uit China. Europa wordt in het nieuwsbericht niet genoemd, maar lijkt niet te kunnen tippen aan de twee grootmachten. Bron: VentureBeat.

2. Rotterdamse AI-startup haalt geld op in Abu Dhabi

De Rotterdamse AI-startup Zoi Meet heeft groeigeld opgehaald bij een groep investeerders, waaronder Chimera Investment uit Abu Dhabi en Flow Traders CEO Sjoerd Rietberg. Zoi Meet, in 2019 opgericht door Kevin Oranje en Nick Yap, heeft geavanceerde spraakherkennissoftware ontwikkeld. De software analyseert telefoongesprekken en vergaderingen van salesteams om meer inzicht te krijgen in klantinteracties. Het systeem zou onder meer werken met Microsoft Teams, Zoom en Google Meet. De startup mocht eerder al meedoen aan het gerenommeerde TechStars-programma in Berlijn. Bron: SiliconCanals.

3. Rabobank start verkoop ‘boekhoudrobots’

De Rabobank gaat software verkopen dat boekhoudprocessen middels machine learning kan automatiseren. De bank richt zich hiermee op ondernemers binnen het midden- en kleinbedrijf die zo minder vaak een beroep hoeven te doen op hun boekouder. De Rabobank bouwt de software niet zelf, maar wordt reseller van de Duitse startup Candis. Investeringstak Rabo Frontier Ventures stak onlangs met mede-investeerders 12 miljoen euro in Candis. Voor de Rabobank moet de wederverkoop een extra bron van inkomsten opleveren. Bron: Computable

4. Subsidie voor kennisplatform over juridische aspecten van AI 

Advocatenkantoor BG.legal heeft een subsidie ontvangen uit het Stimuleringsfonds van Metropoolregio Eindhoven voor het project ‘Legal AIR’. Met de subsidie gaat BG.legal een kennisplatform realiseren met informatie over juridische aspecten van Artificial Intelligence. Het kennisplatform wil informatie over juridische aspecten van AI naar de praktijk vertalen. Daardoor moet de informatie toegankelijk worden voor bedrijven die met AI werken of willen gaan werken. Daarnaast kunnen bezoekers van het platform deskundige partijen vinden voor maatwerk vragen. Bron: BG.legal.

5. Voor de geeks: Zo breng je een AI-project van proeftuin naar de praktijk

Machine learning-toepassingen kunnen je organisatie veel efficiëntie opleveren, maar blijven dikwijls (te) lang in de proeffase hangen. Ondernemer JC Heyneke heeft een paar praktische handvatten opgeschreven om impact te maken met AI. Heyneke werkt volgens het 3×3-model. Daarbij moet je jezelf eerst de drie vragen stellen: 1) Los je daadwerkelijk een probleem op met AI (spoiler: vaak zal het antwoord ’nee’ zijn), 2) Heb diepgaande kennis in huis over de technologie en de toepassing ervan 3) Technologie is slechts een middel, vergeet niet dat het een probleem voor mensen moet oplossen. Bron: LinkedIn.

6. Must listen: De gloednieuwe podcast ‘In Machines we Trust’

Goed nieuws voor liefhebbers van podcasts én AI: Jennifer Strong, journalist bij MIT Technology Review heeft het eerste seizoen van de nieuwe podcastserie ‘In Machines We Trust’ gepubliceerd. “We ontmoeten een man die ten onrechte is gearresteerd nadat een algoritme de politie naar zijn deur heeft geleid en spreken met de meest controversiële CEO in technologie, onderdeel van onze diepe duik in de opkomst van gezichtsherkenning. Tijdens de show horen we van agenten, artsen, wetenschappers en mensen uit alle lagen van de bevolking die rekening houden met de kracht van AI.” De podcast is onder meer te beluisteren op Apple PodcastsSpotify en bij Google. Bron: MIT Technology Review.

7. En dan dit: Amazon neemt mensen aan middels algoritmes, zonder ze ooit te hebben gesproken

Het is bekend dat algoritmes steeds vaker worden toegepast in sollicitatieprocedures, maar Amazon heeft het tot een kunst verheven. Het bedrijf neemt inmiddels medewerkers van hun distributiecentra volledig geautomatiseerd aan, waardoor er geen mens meer aan te pas komt. In deze blog beschrijft Ryan Fan de vervreemdende ervaring: “Hoewel ik de baan kreeg, en snel (binnen 20 minuten), heb ik gemengde gevoelens over het automatiseren van het sollicitatieproces. Het is verontrustend om zo snel een baan te krijgen zonder met één persoon te praten. Gaven ze echt niets om de menselijke aspecten van mijn sollicitatie?” Het bedrijf met inmiddels meer dan 935.000 medewerkers ging eerder in de fout toen een algoritme vrouwen benadeelde bij bepaalde vacatures. Amazon is duidelijk van die ervaring bekomen. Bron: Medium.


Agenda:

Jobs:

 • AI Test Expert, Sogetti
 • Talentpool for Hybrid Intelligence Centre, VU
 • Chief AI Officer, Quotacom
 • Program Director EMEA Enterprise Data & Analytics, Nike

Verder in het nieuws

 • Nederlandse neuroloog analyseert hersenfilmpjes met AI. 
 • Witte Huis wil AI-budget voor 2021 verhogen tot 1,5 miljard dollar
 • Yann LeCun in gesprek met The Next Web: “Facebook kan niet zonder AI”
 • Apple’s AI-chef legt uit waarom het bedrijf voorop loopt in het toepassen van de technologie 
 • In de UK worden scholieren door een algoritme beoordeeld. 
 • Snap(chat) biedt ontwikkelaars toegang tot machine learning-toepassingen
 • IBM en Michael J. Fox ontwikkelen AI voor onderzoek naar parkinson
 • Amerikaanse scholen houden met AI leerlingen in de gaten
 • AI-tuinierder Root.ai haalt 7.2 miljoen dollar groeigeld op
 • Student start populaire blog, dat volledig geschreven is middels AI
 • Cambridge-onderzoekers stellen dat AI te vaak als ‘wit’ wordt afgebeeld
 • Startup pakt nepnieuws over corona aan met AI 
2560 1706 Remy Gieling

Remy Gieling

Remy Gieling is initiator van ai.nl, dagvoorzitter bij evenementen en webinars en spreker over de impact van kunstmatige intelligentie voor bedrijven en organisaties.

All stories by : Remy Gieling
Start Typing