Verantwoord vibe-coden: let op deze 16 cruciale security-regels

In 2025 is er een nieuwe beweging die de techwereld stormenderhand verovert: vibecoding. Een term die staat voor het ontwikkelen van software, zonder formele programmeerachtergrond, met behulp van generatieve AI die het codeerwerk voor je overneemt. Dankzij tools als Replit, Lovable en Firebase Studio bouwen steeds meer mensen—ondernemers, marketeers, designers—zelf hun eigen AI-gedreven apps. Zonder regels, zonder eindeloze sprints, maar met veel creatieve vrijheid.
Deze trend past perfect bij de democratisering van technologie. Iedereen met een idee kan vandaag beginnen met bouwen. Maar waar licht is, is ook schaduw. Want met het gemak van bouwen komt ook de verantwoordelijkheid voor veiligheid. En daar gaat het vaak mis.
We hebben het afgelopen jaar talloze voorbeelden gezien van enthousiastelingen die vol trots hun app lanceerden, gedeeld op Reddit, Product Hunt of X (voorheen Twitter), maar binnen enkele dagen hun database zagen leeglopen of hun hele applicatie zagen crashen. Waarom? Omdat ze zich niet bewust waren van de basisprincipes van digitale veiligheid.
De tools die het mogelijk maken om zonder code een app te bouwen, abstraheren veel technische details weg. Dat is hun kracht, maar ook hun zwakte. Want wie niet weet dat je API-sleutels nooit in de frontend hoort te stoppen, of dat je invoer van gebruikers altijd moet valideren, weet ook niet dat hij of zij de digitale voordeur wagenwijd openzet.
Als je serieus aan de slag gaat met vibecoding, dan moet je jezelf niet alleen afvragen: werkt mijn app? Maar ook: kan mijn app tegen een stootje? Hieronder een aantal essentiële beveiligingsmaatregelen, onderverdeeld in drie categorieën: frontend, backend en algemene security-hygiëne.
HttpOnly
, Secure
, en SameSite
attributen aan als je cookies gebruikt.Vibecoding is geweldig. Het stelt je in staat om met minimale middelen iets te bouwen dat impact kan maken. Maar als je wil dat je app niet alleen werkt, maar ook blijft werken zonder dat je wakker ligt van datalekken of juridische problemen, dan is beveiliging geen nice-to-have, maar een must.
We hoeven echt niet allemaal gecertificeerde security-experts te worden. Maar een basisbegrip van hoe je je applicatie beschermt tegen de meest voorkomende aanvallen is essentieel. Zeker nu AI en automation steeds vaker gevoelige data verwerken.
Dus: ga lekker bouwen, laat je creativiteit de vrije loop, en gebruik tools als Lovable, Firebase Studio en Replit om snel te experimenteren. Maar neem ook de tijd om je in te lezen in deze simpele beveiligingsmaatregelen.
Zo blijft het niet bij een leuke vibe, maar bouw je iets wat écht blijft staan.